Mint – Med, nana i đumbir

Pčele – najvažniji insekt na planeti
May 6, 2020

Mint – Med, nana i đumbir

Med

Ljudi su od najdavnijih vremena znali za lekovita svojstva meda i cenili su ga ne samo kao hranu već i kao lek

 

Narodna medicina prepuna je raznoraznih recepata za čajeve, sirupe, smese, preparate i meleme koji su se u prošlosti koristili u lečenju mnogih bolesti, i neretko su sadržavali med.

Med su cenili i Egipćani, Grci, Rimljani, a Stari Sloveni pridavali su mu poseban značaj, praveći od njega medovaču i koristeći med i sve što od njega naprave u obrednim ritualima. Oni koji poznaju isceliteljske vrednosti pojedinih preparata iz oblasti narodne medicine, potpuno su uvereni da med, cvetni prah i matični mleč mogu izvanredno da posluže kao dopunska terapija.

Čak i najobičniji rastvor meda u vodi izboriće se s povišenom ili smanjenom želudačnom kiselinom. Svi koji imaju povišenu želudačnu kiselinu, mogu da smanje kiselost ako koriste topli rastvor meda. Nasuprot tome, oni koji imaju manjak kiselosti u želucu, treba da koriste hladan rastvor meda.

 

Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje. Med blagotvorno deluje još na sledeće poremećaje:

  • Jača imunitet organizma
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje
  • Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
  • Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti
  • Koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom

Med možete koristiti u kombinaciji sa drugim prirodnim proizvodima, začinima ili voćem. Najčešće ga koristimo u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i limunom ali i vi sami možete napraviti kombinaciju kakva vama odgovara.

 

Med sa đumbirom i mentom

Sam po sebi lekovit, med u kombinaciji sa đumbirom i mentom, ima neslućene, višestruke terapijske mogućnosti za lečenje mnogobrojnih bolesti

 

Jedan od prvih egzotičnih začina koji je došao u Evropu upravo je đumbir. Konfucije je pisao o ovoj divljoj biljki, u stvari začinu, oko 500. godine p.n.e, spominje se i u Kuranu jer su ga Arapi dosta koristili. Najviše se proizvodi u Indiji (gde bi drugde?), a najcenjeniji je onaj s Jamajke, koji je i najaromatičniji. U Evropi je naročito bio cenjen zbog svojstva da umiri stomak, na primer gorušicu kod trudnica, ali su ga svi koji su voleli mnogo da pojedu, obavezno koristili. Čak se smatralo da čoveku ništa ne može da se desi i kad se prejede, samo ako malo đumbira narenda u vodu i to popije.

 

Pored laksativnih svojstava, on je i dobar antioksidans, antiseptik, antispazmolitik… Ublažava reumatske i bubrežne bolove, snižava arterijski pritisak, leči jetru, dijareju, poremećaje funkcija probavnog i nervnog sistema. Delotvoran je i u lečenju žutice, jača fizičke i umne funkcije organizma (u pedijatriji u slučajevima usporenog psihomotornog razvoja i poremećaja govora), poboljšava kvalitet sna, eliminiše šumove u ušima. Koristi se i u lečenju disajnih puteva, kašlja, bronhijalne astme, upale pluća. Povećava aktivnost štitaste žlezde, a pokazao se efikasnim i u saniranju gljivičnih oboljenja i dijabetesa. Primena đumbira u lekovite svrhe nije dozvoljena jedino pacijentima koji boluju od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Đumbir se u kulinarstvu koristi svež, osušen i isitnjen, kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća, kao i za poslastice.

Đumbir u velikom postotku sadrži:

Gingerolu (protiv upala i bolova)

cink, hrom i magnezijumom (za jačanje imuniteta).

Med i đumbir su savršena kombinacija prirodnih sastojaka koji utiču na telo tako što povećavaju broj belih krvnih zrnaca(leukocita) u organizmu

A sad da se pozabavimo I drugim sastojkom – mentom. Kod nas nema kuće bez mente, koju narod zove i – nana. Uz kamilicu, to je čaj koji najčešće pijemo.

Menta je lek protiv: nadimanja, loše probave, gasova, bolova u želucu, grčeva, bolesne jetre, glavobolje i uznemirenosti. U tradicionalnoj medicini se najviše koristi za lečenje želudačnih i disajnih problema. Pomaže kod astme, alergije, probavnih tegoba i mršavljenja, suzbija upale i alergije, sprečava bolest desni i loš zadah, ublažava stres i nesanicu.

 

Miris mente Japanci udišu da stimulišu ganglije, pojačaju budnost i koncentraciju. U kombinaciji s drugim biljkama, pogotovo sa đumbirom, mentu koriste i da ublaže sportske povrede i bolove u kostima, zglobovima i mišićima.

Menta u velikom postotku sadrži:

vitamine A, C, B2

minerale kalcijum, bakar i magnezijum.

Kakav pobednički spoj: med, đumbir, menta! Kod zdravih namirnica uglavnom važi pravilo da su neukusne, ovo je izuzetak. Na prvi zalogaj osetićete slatkoću meda koju ublažava oštrina đumbira, a finale je menta koja vam pročisti sinuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *