Moringa je malo, žbunasto drvo koje raste na područiju Šri Lanke, Indije i ekvatorijalnog dela Afrike.Moringa, Drvo Života, Nikada ne Umiruće ili Čudesno Drvo su nazivi pod kojima je poznato u mnogim delovima sveta. Od strane naučnika je opisivana kao Najbogatija nutricijentima ikada pronađena biljka.

U Indiji, svojoj prapostojbini, koristi se najviše u kuhinji za razna jela i poslastice, od nje se prave ulje, čaj…


Benefiti morige:

Moringa je biljka sa najvećim brojem nutricijenata koja je do sada poznata čovečanstvu. Sadrži toliki broj nutricijenata 90+ (ukupno preko 470) i u takvim količinama da je to teško i zamisliti. Do sada niko na svetu još uvek nije osmislio veštački dodatak ishrani koji bi se po svojim svojstvima približio moringi.

Zbog svih svojih benefita moringa nam pomaže u borbi sa nedostatkom vitamina, protiv raznih upala, ublažava iritaciju kože, poboljšava varenje te reguliše nivo hormona u telu.
Po sadržaju nutrijenata prah moringe sadrži:

15 x više kalijuma od banane,

10 x više vitamina A i 4 x više beta karotena od šargarepe,

25 x više gvožđa od spanaća,

6 x više cinka od badema,

5 x više dijetetskih vlakana od povrća,

6 x više amino-kiselina od belog luka,

50 x više B3 vitamina od kikirikija,

4 x više E vitamina od kukuruznog ulja,

1000 x više zeatina od bilo koje druge biljke.


Za one koji je nisu probali, moramo da nagovestimo da je moringa inače vrlo specifičnog ukusa i kao takva ju je vrlo teško konzumirati. U kombinaciji sa domaćim medom taj ukus je nestao a njeni benefiti još izraženiji.


Moringa je savršena prirodna hrana, koja po sadržaju hranljivih materija prevazilazi sve druge biljke. Zeatin, sastojak moringe, vrhunski je antioksidant i snažno detoksikuje organizam. Ova moćna biljka ubrzava formiranje hemoglobina i mioglobina, a pomaže i kod regulacije krvnog pritiska, gubitka energije i težine, neuhranjenosti, lupusa, čišćenja debelog creva i crevnih poremećaja, raznih upalnih i drugih promena na koži – čireva, ulcera, reumatoidnog artritisa, osteoporoze, impotencije, menstrualnih tegoba, tumora, groznice, glavobolje, ali i kao vitaminski dodatak ishrani i nutritivna pomoć dojiljama.

Moringa i med deluju efikasno protiv širokog spektra bolesti jetre, kao što su hronični I akutni hepatitis ili ciroza, zato što moringa ne samo što zaustavlja toksičnost koja je uzrok ovih bolesti, već i pomaže da se regeneracija jetre ubrza. Isto tako, nebrojene su mogućnosti terapije medom, kao dopuna zvaničnoj medicini.

Pozovite nas ili nađite u najbližoj zdravoj hrana i kupite vašu nedeljnu dozu zdravlja. Jungle Weed – med i moringa. Čisto zdravlje.

Izvori:
https://moringadrvozivota.wordpress.com/
https://www.magicnobilje.com/vesti/aktuelno/245484/sve-sto-ste-oduvek-zeleli-da-znate-o-moring
www.hiper.rs
https://slovopres.com/zdravlje/moringa-besmrtno-drvo-i-cudesna-biljka/?fbclid=IwAR0EdsLdlnIMxd2NTrqZaOo7YUphDHuUyEh7vjcq59gF_pE3-CqMBQtcQTc