BRAĆA IMAJU MILION PČELA NA DORĆOLU: Prave BEOGRADSKI MED i kažu da su „urbane“ bolje od seoskih!

AutoriStefan Stojanović Uroš Arsić

Ukoliko niste znali, gradovi su postali bezbednije mesto za život pčela od ruralnih sredina. Pitate se kako?

“Urbano pčelarstvo” prvi put se javilo u 19. veku, a u poslednjih deset godina je počeo intenzivniji razvoj tog koncepta, kada je u svetu uočeno ozbiljno izumiranje pčela.

Krovovi zgrada, dvorišta i druga mesta u gradovima postali su novi dom za pčele. 

Možda vam sve ovo zvuči paradoksalno, ali odgovor je vrlo jednostavan – „urbane“ pčele nisu izložene otrovnim dejstvima pesticida i insekticida koji se koriste u poljoprivredi, a biljke koje tretiraju tako, u većini slučajeva, sadrže visoke količine pesticida koje pčelama štete.

Dom za milion insekata koji prave med nalazi se, verovali ili ne, u strogom centru Beograda – na Dorćolu. Ispod lavirinta ulica gradskog jezgra i galame iz kafića, smešteno je “utočište” za čak milion pčela.

Pored čuvenog dimnjaka toplane na Dorćolu i starih silosa bivšeg Žitomlina, ušuškano je 30 košnica.

Naši domaćini, braća David i Dario Mardešić iz beogradske firme „Mad Med“, studenti Poljoprivrednog fakulteta, su nam detaljnije objasnili o čemu se ovde zapravo radi.

„Ideja je da Beograd stavimo na mapu gradova koji brinu o ekosistemu i pčelama poput brojnih svetskih metropola (Pariz, Njujork, Beč…) u kojima se poslednjih godina veoma ubrzano razvija pojam urbanog pčelarstva. Osim toga, u gradu su pčele zaštićenije nego u ruralnim sredinama, nema pesticida koji su najveći neprijatelji pčela. Takođe, Beograd je pun medonosnih biljaka pa se očekuje i veći prinos meda nego na drugim lokacijama“, rekli su za MONDO.

Ceo članak pročitajte OVDE:

Izvor: mondo.rs

sr_RSSerbian