Mondo reportaža
16 новембра, 2020
24sedam reportaža
19 новембра, 2020

Браћа донела милион пчела у срце Београда

Пише Стефан Ђурић

У самом срцу Београда, на Дорћолу, браћа Дарио и Давид Мардешић баве се „урбаним пчеларством“. Они имају 30 кошница са око милион пчела, које се налазе код Луке Београд, на подручју некадашњег „Житомлина“. План им је да у наредном периоду тамо поставе још 10 кошница, али и прву „Апи комору“ у престоници, која служи за лечење пчелињим производима.

„Урбано пчеларство“ није новост. Оно има корен у 19. веку, у Паризу, где су у Луксембуршкој башти постављене прве кошнице, а у том граду је основана и прва пчеларска школа.

Дарио и Давид, студенти Пољопривредног факултета у Београду и власници фирме „Мад Мед“ свој први пчелињак поставили су у Орашцу 2017, а ове године решили су да се опробају у „урбаном пчеларству“, па су крајем лета кошнице донели и у Београд. На тај потез одлучили су се због појединих предности које град има у односу на село, када је у питању узгој пчела.

© Sputnik / Стефан Ђурић

Милион пчела на Дорћолу

Како кажу, број биљака које пчеле посећују током сезоне много је већи у граду него у руралним срединама, због чега су градске пчеле продуктивније и здравије. У Београду има више од 200 врста и цветају од априла до септембра, па пчеле константно доносе нектар и полен.

„У сеоској средини, у интензивној пољопривреди и производњи, углавном су заступљене монокултуре, па те пчеле имају само једну пашу током сезоне, а након тога оне немају шта да једу нити које цветове да обилазе. То није добро за њих, јер онда морамо да их прихрањујемо, чувамо, дајемо шећер, а све то утиче на њихов имунитет“, предочава Давид за Спутњик.

Браћа Мардешић кажу да градски амбијент пчелама не шкоди претерано, јер оне током јесени и зиме, када је у Београду загађење највеће, мирују у кошницама. Током сезоне, на пролеће и лето, загађење у главном граду је знатно мање, па тврде да ће мед бити квалитетан.

„Још једна разлика између града и села је то што у граду нема директних загађивача, тј. највећег непријатеља пчела – пестицида. Немамо никотиноиде, који највише сметају пчелама, не само у Србији, већ и у целом свету. ЕУ их је забранила, цео свет иде ка томe и надамо се да ће их скроз избацити из употребе“, истакао је Давид.

Ceo članak pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian