24sedam reportaža
19 новембра, 2020

„Pčele izumiru ali ljudi još imaju vremena da urade nešto dobro za njih“

Ekipa mladih srpskih pčelara, ujedinjenih pod imenom Mad Med i Beogradsko udruženje pčelara, organizuje kolektivnu akciju „Pčele dobrodošle u Beograd“ koja simbolično počinje 20. maja na Svetski dan pčela i traje do kraja jula, potvrdili su organizatori Tanjugu.

foto: depositphotos

Povod za ovu akciju, prema njihovim rečima, jeste porazna činjenica da su pčele u poslednjih desetak godina, ugroženije nego ikad pre zbog globalne klimatske promene i nemarnosti prilikom korišćenja toksičnih hemikalija i zabranjenih pesticida.

Dušan Nikolić iz Mad Meda ističe da pčele izumiru, ali da istovremeno ljudi, još uvek, imaju vremena da urade nešto dobro za njih, pa i za sebe.

„Apelujemo na sve firme, medije i pojedince da doniraju košnice, prostor za njih kao što su ravan krov ili bašta, medonosne biljke, i na taj način doprinesu očuvanju biodiverziteta, pčela, biljaka i prirode. Akcija ima za cilj podizanje kolektivne svesti građana o potencijalnim rešenjima za ovaj problem koji se tiče svih nas“, poručio je Nikolić.

On je rekao da će se ekipe BUP-a i Mad Med-a baviti održavanjem tih pčela, jer je namera Udruženja da na taj način prošire kapacitete za očuvanje pčela.

„Obezbediti prostor za postavljanje košnica po gradskim krovovima ili doniranje košnica, samo je početak. Mi smo stavili sve naše resurse na raspolaganje, jer želimo da pokažemo svima kako se zapravo borimo za budućnost prirode i čoveka“, istakao je Nikolić.

Ovo nije prva akcija ekipe koja predstavlja Mad Med, jer su ranije učestvovali u sađenju bilja, postavljanju košnica, ali i nekim drugim humanitarnim inicijativama koje nisu bile usko povezane sa pčelarstvom.

Predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić istakao je da kao posledica jačanja svesti o potrebi zaštite pčela, traže se nove mogućnosti za njihovo očuvanje i razvoj, a jedan od pravaca zaštite i širenja pčelarstva je sve popularniji trend držanja pčela u urbanim sredinama.

„U mnogim svetskim metropolama došlo je do procvata urbanog pčelarstva postavljanjem košnica na javnim mestima, krovovima zgrada, zdanjima institucija i u parkovima. S namerom da Beograd uvrste na svetsku mapu urbanog pčelarstva i da daju svoj doprinos zaštiti pčela, članovi BUP su pokrenuli ovu akciju“, kaže Rajić.

Svaka zaiteresovana firma ili pojedinac može da se uključi, svi su dobrodošli. Akcija obuhvata doniranje i brendiranje košnica, kupovinu pčela kao i sadnja medonosnih biljaka po gradu i pravljenje urbanih baštica u kojima će svi uživati.“

Izvor: B92, Tanjug

Ceo članak možete pronaći OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian