BEOGRADSKA PČELA

beogradski-med

U svom habitatu uz beogradske Silose svoje mesto je pronašlo 40ak košnica. Gaia pokret koja stoji iza eko-umetničke zone u Silosima je prepoznala značaj pčele za ekosistem, te se kroz svoje manifestacije i događaje provlači ovo najvažnije biće na planeti, uz nesebičnu podršku koju nam pružaju. Prve košnice su postavljene tokom 2020. dok je trenutni izgled pčelinjaka izgrađen u maju 2021. kada su kolege iz Supernatural-a postavile još košnica i posadile preko 700 medonosnih biljaka.

Iako na prvi pogled deluje da Beograd nije mesto za pčele usled zagađenosti vazduha, pčele ipak uživaju u svom domu na Dorćolu. Nakon cele sezone koje su provele na tom mestu, možemo sa sigurnošću da kažemo da ni u jednom stadijumu pčelinjeg razvoja nisu trpele, šta više razvoj je bio brži i bolji nego kod pčele na drugim mestima. Razlog dobrog napretka pčela leži u raznovrsnom bilju koje raste u Beogradu i koje cveta od kraja februara pa do kraja septembra kada se završava cvetanje na obali Dunava. Bizina vode i Kalemegdana ima pozitivan uticaj na pčele, a pravi dokaz o zdravlju pčela je analiza koju smo uradili na Veterinarskom fakultetu i koja potkrepljuje sve gore navedeno.

BEOGRADSKI MED

Po ugledu na svetske metropole, konačno možemo da se pohvalimo da i Beograd ima svoj med, nastao u srcu grada. Raznoliko bilje koje cveta oko pčelinjaka rezultiralo je nadasve zanimljivim ukusom meda koji se ne može naći nigde drugde u Srbiji. Letnja varijanta našeg meda je bogata nektarom iz familije Ruža (Rosaceae type), voća, Lipe, Bagrema i ostalih travka koje rastu u orkuženju. Kvalitet sirovog livadskog meda je odličan, a čistoću meda potvrđuje analiza urađena u akreditovanoj laboratoriji koju možete naći OVDE.

Pored livadskog meda, uspeli smo da imamo i drugo vrcanje u Beogradu a u pitanju je medljikovac, ili šumski med. Medljikovac je specifičnog ukusa, manje sladak nego običan med ali bogat mineralima i vitaminima. Tako da od ove godine su u ponudi dva beogradska meda, a važno je napomenuti da od svake prodate teglice ovog meda 100dinara odvajamo za dalji razvoj pčela u Beogradu, a i šire.

begee-dark

BEEGEE DARK

Forest honey from the left bank of the Danube, popularly known as honeydew. Intensive taste and aroma, strong as the Danube, next to which it is collected. It has a dark shade and is rich in minerals and vitamins. Also great for raising the energy level.

begee-light

BEEGEE LIGHT

From the center of Belgrade comes first, Belgrade honey. Our bees at Dorcol have been very diligent and collected much nectar. The taste is very appealing, but we will wait for your opinion. We believe that you won’t be disappointed and are very optimistic that you would want some more.

BEOGRADSKA PČELA

Iza celog pčelinjaka stoji ekipa koja svojom požrtvovanošću i ekološkim pristupom nastoji da podigne svest građana o pčelama, a ponajviše edukuje najmlađe sugrađane za koje sledeće godine spremamo mnogo događaja. Pčelinjak će sledeće godine biti proširen a našim komšijama ćemo ponuditi pravu pčelinju oazu na koju će biti ponosni, a u kojoj će svakodnevno moći da uživaju. Brigu o pčelama i celom habitatu pruža Ana iz Gaia pokreta, iskustvo nam daje g. Stanko iz Beogradskog udruženja pčelara a glavni posao Srđan iz Supernaturala, kao i Mad Med ekipa koju čine Marko, Ivan, Dario i David. Pozivamo vas sve da nam se pridružite i stvorite nešto što je Beograd davno trebao da ima.

0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.