Beogradski med

Med iz centra grada? Da li to postoji i kakav je? Pokušaćemo u nastavku teksta da vam približimo naš med iz centra Beograda i predstavimo jedinstvene ukuse na tržištu.

Beogradski pčelinjak

U srcu Beograda, na samo kilometar od centra grada, ušuškana je pčelinjak oaza. U svom habitatu uz beogradske Silose svoje mesto je pronašlo 40ak košnica. Gaia pokret koja stoji iza eko-umetničke zone u Silosima je prepoznala značaj pčele za ekosistem, te se kroz svoje manifestacije i događaje provlači ovo najvažnije biće na planeti, uz nesebičnu podršku koju nam pružaju. Prve košnice su postavljene tokom 2020. dok je trenutni izgled pčelinjaka rezultat velikog rada i truda u protekle dve godine. 

bg med 2

Ishrana pčela u gradu

Našim pčelicama smo do sada posadili preko 2000 medonosnih biljaka, a i pored toga, hrane ima dovoljno u okruženju.

 

Iako na prvi pogled deluje da Beograd nije mesto za pčele usled zagađenosti vazduha, pčele ipak uživaju u svom domu na Dorćolu. Možemo sa sigurnošću da kažemo da ni u jednom stadijumu pčelinjeg razvoja nisu trpele, šta više razvoj je bio brži i bolji nego kod pčele na drugim mestima. Razlog dobrog napretka pčela leži u raznovrsnom bilju koje raste u Beogradu i koje cveta od kraja februara pa do kraja septembra kada se završava cvetanje na obali Dunava. Bizina vode i Kalemegdana ima pozitivan uticaj na pčele, a pravi dokaz o zdravlju pčela je analiza koju smo uradili na Veterinarskom fakultetu i koja potkrepljuje sve gore navedeno. 

 

Ukusi

Ove godine su pčelice bile izuzetno vredne te su uspele da prikupe 3 različite vrste meda iz šireg centra grada.

 

Belgrade Spring – Bagremov med iz srca grada, koji nema samo nektar bagrema kao iz Šumadije ali ima  nektara iz biljaka koje krase Botaničku baštu i koje su ovu kombinaciju učinile neverovatnom. Ukus kakav se može naći samo u Beogradu.

  

Belgrade Summer – Veliki deo Dorćola je u drvoredima lipe i kao takva dominira u našoj letnjoj varijanti. Naravno, lipa nije sama već je za dobar deo ukusa zadužene i biljke iz familija ruža kojih ima u ovom medu.

  

 

Belgrade Autumn – Beogradski medljikovac. Ko voli malo jači med, ovo je pravi ukus za vas! Beogradska medljika koju su pčele skupljale sa leve obale Dunava je i prvi beogradski med sa zlatnom medaljom za kvalitet! Probajte i proverite zašto! 

ko-smo-mi

PODELI:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
0
VAŠA KORPA
  • No products in the cart.